De zomer komt er eindelijk weer aan! We kunnen weer van dat heerlijke zonnetje genieten.
Toch moet je ook erg opletten in de zon.

Positieve effecten
We ervaren de zon over het algemeen als erg prettig. Ons humeur wordt er beter van en we krijgen een kleurtje, maar daarnaast is de zon ook erg belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Wat zoals je misschien al wel wist een belangrijke vitamine is voor je immuunsysteem en botaanmaak.
Daarnaast komt het redelijk vaak voor dat een aantal huidziekten zichtbaar opknappen in de zon. Bijvoorbeeld psoriasis of eczeem. Dit komt doordat zonlicht voor een verslechtering van bacterie groei zorgt. Hier is de lichttherapie op ontwikkeld.

Hoe kom ik aan dat bruine kleurtje?
Nadat je in de zon bent geweest zie je een bruine verkleuring van de huid. Dit is een beschermings- of aanpassingsmechanismen van de huid. Zoals je weet geeft de zon UV straling af. Onder invloed van deze straling worden de pigmentvormende cellen in de huid gestimuleerd tot productie van pigment korrels. Hier ontstaat in combinatie met zuurstof, oxidatie. Dit wordt vervolgens opgenomen door de huidcellen en we nemen dit van buitenaf waar als een bruin kleurtje.

Naast het krijgen van een mooi tintje, schermt de huid zich ook door de hoornlaag dikker te laten worden. Hoe meer pigment vorming en hoe dikker de huid, hoe beter de bescherming.

Negatieve effecten
Ondanks alle positieve effecten, moet je ook altijd alert zijn op zonneschade. UV stralen doordingen de huid diep door. Hierdoor kunnen vrije radicalen zich gaan vormen. Deze agressieve moleculen kunnen schade aanrichten aan eiwitten in ons DNA. Dit is vaak tot een zeker niveau te herstellen door andere eiwitten, maar bij ernstige schade zal de huidcel afsterven. Door UV straling kan verbranding van de huid optreden en kan er ook andere schade worden aangericht, zoals huidaandoeningen of zelfs huidkanker. Het risico op huidkanker is groter op het moment dat u als kind veel onbeschermd in de zon bent geweest en meerdere male verbranding heeft opgelopen. Naast huidaandoeningen en huidkanker zorgt de huid ook voor veroudering. De elastinevezels die de huidsoepel houden worden afgebroken. De huid zal altijd elastine aan maken, maar naarmate de jaren vorderen zal de productie hiervan afnemen.

Verstandig zonnen!
Om goed beschermt te zijn tegen de zon zult u een goede zonnebrandcrème moeten aanschaffen. De SPF (Sun Protection Factor) geeft een beschermingsgraad aan. De beschermingsfactor geeft het aantal malen dat je langer in de zon kunt blijven zonder te verbranden, vergeleken met de periode waarin je helemaal geen zonnebrandmiddel zou gebruiken. Dus heb je bijvoorbeeld een bleke huid zou je 5 minuten in beschermd de zon in gaan en dan verbranden, dan zou je met een SPF van 10, 50 minuten beschermd zijn. Hoe lang je in de zon kunt zitten zonder te verbranden hangt natuurlijk af van je huidtype en natuurlijk heeft de sterkte van de zon ook invloed. Smeer kinderen onder de 15 jaar altijd in met een SPF van 30. Om heerlijk te genieten van de zon, maar geen zonneschade op te lopen raden wij u aan;

  1. De huid een voedende en herstellende crème of olie aan te brengen na het zonnen
  2. Reinig de huid na het zonnen met een zachte niet schuimende olie of milk.
  3. Drink voldoende water.
  4. Droog de huid goed voor het zonnen
  5. Smeer royaal met zonnebrandcrème en herhaal dit om ca. de 2 uur.
  6. Let op de zonsterkte op elk tijdstip van de dag.

Mocht u verder nog meer informatie willen weten of zoekt een een goede zonnebrand crème? Raadpleeg dan onze schoonheidsspecialistes! In het Cosmedisch Centrum bieden wij meerdere soorten zonnebrand aan van Nouvital en Hannah van een hoge kwaliteit! Geniet verder vooral van de zon!